PENGUNJUNG BARU BOLEH MULA DGN KLIK SOALAN LAZIM

Thursday, January 27, 2011

LOCK HARGA?

Assalamualaikum

Sebenarnya ramai gak yang masih tertanya2 ape yang dimaksudkan dengan “lock” ?? ade setengah orang letak macam2 istilah, nak block price la, nak tahan harga la..
Tapi, maksud sebenar “lock” ni kunci la..macam rancangan hiburan jgn lupa lirik tu…saya kunci lirik ini…!! kalau emas pulak..?

“En Azrul, saya kunci harga ini………………..!!”

Maksudnya, kita dah letak komitmen kita pada harga tersebut. So kalau harga emas naik ke, kita tetap dengan harga tersebut.
Sebagai contoh, katakan kita tengok dekat web public gold atau kat web saya ni sendiri,

lepas tengok harga emas kat atas kita rasa seronok dan teruja sebab harga tersebut boleh dikatakan murah! Lepas tu, kita pon call Azrul ditalian 017-7675446.
En Azrul, saya tengok harga emas kat website public gold sekarang, jam 12.35am, harga emas untuk 20gram adalah RM3103.00. Saya nak lock harga ni boleh tak?
Kemudian lepas dapat panggilan, En Azrul tadi akan cek harga kat website. Betul tak dengan harga yang diberitahu oleh si customer tadi. Jika sama, then en Azrul tadi akan lock harga emas tersebut dan detail2 tertentu akan dia mintak.
Contohnya;
  1. Nama Penuh
  2. no kad pengenalan
Kenapa En Azrul kena cek harga di web Public Gold?
Ini kerana, harga emas akan berubah untuk setiap 20minit mengikut harga pasaran antarabangsa. Jadi kalau kita tengok harga emas tadi  pada pukul 12.35am dan kita berpuas hati dengan harga tersebut. Kemudian, kita tengok jam ditangan pulak dah pukul 12.54am. so ade seminit je lagi untuk harga tadi berubah kan?
Haa..kalau camtu baik call cepat dan cakap ringkas2 je..takut harga berubah makin tinggi..hehe. Contohnya macam price kat bawah ni lepas 20minit.

Jadi, kalau kita dah lock price untuk 100gram dengan harga RM15,370.00 iaitu selepas persetujuan oleh kedua2 belah pihak (En Azrul dan customer) walaupun harga emas dah naik jadi RM15,394.00 macam gambar kat atas ni, jumlah yang perlu dibayar oleh customer hanyalah RM15,370.00 dan bukanlah RM15,394.00
So macamana?dah paham apa itu lock price? :)
Sebenarnya ini adalah salah satu kelebihan Public Gold, iaitu boleh lock harga. Contohnya, bila tengah2 malam kita tengok harga tengah murah, masa tu kita boleh lock price tersebut. Best kan?
Tapi bila kita dah lock price tersebut, kalau harga emas turun macam mana?Haa..kalau harga emas turun, kita kena la jugak bayar pada harga RM15,370.00 ok? Sebab kedua2 pihak tadi dah bersetuju dengan harga tersebut. ok?
Sebagai contoh macam gambar kat bawah ni (selepas 20minit lagi), harga emas untuk 100g dah turun sikit jadi RM15,369.00 tapi disebabkan kita dah lock harga emas tadi pada harga RM15,370.00 maka kita kena bayar brapa??? RM15,370.00 jugak la kan… :)

ok la, cukup ini dulu buat masa ni..nanti saya update lagi ya..
ok, sekian dulu..Assalamualaikum

hubungi 0177675446 kalo tak faham2 jugak

1 comment:

Fatanah Fadhil said...

mohon d kongsi di blog usang saya utk d pnjgkan lg ilmu tuan ini i.allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

al kahfi

Jom ke fanpage kami

There was an error in this gadget