PENGUNJUNG BARU BOLEH MULA DGN KLIK SOALAN LAZIM

Sunday, February 27, 2011

Krisis Hutang Amerika: Hutang Melepasi Paras $14 Trilion Dollar. Masa utk menukarkan Wang Kertas ke Dinar dan Dirham


Untuk maklumat semua,

Hutang U.S. Sudah Tidak Mampu Dilangsaikan Lagi
Jumlah hutang U.S. tertakluk pada hutang siling yang dibenarkan telah mencapai $14 trilion untuk pertama kali.
Pada Rabu yang lalu, jumlah hutang tertakluk pada jumlah yang dibenar mencecah $14.001 trilion apabila dagangan ditutup, berdasarkan kenyataan harian Perbendaharaan U.S. yang dibuat pada hari Khamis.
Ini bermakna negara tersebut kurang $300 bilion daripada $14.294 trilion hutang yang dibenarkan, ini bermaksud jumlah yang dibenarkan untuk kerajaan Amerikat dibenarkan meminjam.
Kadar hutang siling menjadi titik pusat perdebatan tentang perbelanjaan dan hutang. Walaupun pemimpin kongres berkata bahawa kadar tersebut akan dinaikkan, Pihak republikan berjanji untuk menggunakan isu ini sebagai modal untuk mendesak pengurangan perbelanjaan.
Jabatan Perbendaharaan menjangkakan bahawa pinjaman boleh mencapai jumlah yang dibenarkan sekitar antara 31 Mac sehingga 16 Mei ini, menurut sepucuk surat dari Setiusaha Perbendaharaan Timothy Geithner yang dihantar kepada Kongres awal bulan ini.
Sementara Perbendaharaan U.S. mempunyai cara tertentu untuk menangguh perkara tersebut daripada berlaku, Geithner berkata mereka hanya mampu bertahan selama "beberapa minggu."
Dia menyeru penggubal undang-undang untuk bertindak segera menaikkan paras siling yang dibenarkan, sambil memberi amaran bahawa kegagalan untuk berbuat demikian akan membawa malapetaka kepada ekonomi dan rakyat Amerika.
Walaupun paras siling hutang tidak pernah tercapai -- jadi adalah mustahil untuk menyatakan dengan pasti apa yang akan berlaku -- pakar-pakar dalam bajet dan hutang memberi amaran bahawa tiada kebaikan akan berlaku daripada ini.
Jika pinjaman U.S. mencecah paras siling dan penggubal undang-undang gagal untuk menaikkan paras tersebut, Perbendaharaan akan dilarang daripada meminjam lebih banyak duit. U.S. tidak akan mampu membayar pemegang bon atau membiayai program dan sumbangan dalam jumlah penuh. Ini kerana tidak akan cukup hasil cukai yang dikutip untuk membayar semua perbelanjaan negara.
Pakar-pakar berkata kesan bersangkutan ialah bukan hanya menggoncang ekonomi U.S. tetapi juga ekonomi dan pasaran dunia.
Paling minimum, kelumpuhan akan melanda U.S. bon, dollar dan portfolio pelabur U.S.

Apa yang perlu kita buat?
Ringgit kita juga disandarkan pada dollar U.S. Bayangkan apa yang akan berlaku. Seluruh dunia akan berdepan krisis mata wang. Jadi saya menyeru agar kita mula menyimpan sedikit harta kita dalam bentuk aset yang nyata seperti emas, tanah, ternakan dan sebagainya. Mungkin akan tiba masa duit kertas tidak bernilai walaupun RM1 juta di masa hadapan.

Wallahu' alam 

Berminat dengan EMAS boleh baca SOALAN LAZIM dulu..


Hubungi 017-7675446 utk Beli dan Jual EMAS

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

al kahfi

Jom ke fanpage kami