PENGUNJUNG BARU BOLEH MULA DGN KLIK SOALAN LAZIM

Sunday, January 9, 2011

HARGA USD VS RM DAN KAITAN DENGAN HARGA EMAS

Salam ukhuwah, saya ingin berkongsi satu lagi artikel drpd En Rosihan

Dalam post kali ini, saya ingin membincangkan faktor-faktor yang dapat mempengaruhi kenaikan dan penurunan harga emas dunia. Sebagaimana kita tahu, emas merupakan komoditi yang tidak dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti peperangan, bencana alam dan ketidakstabilan politik. Meskipun emas amat sukar dimanupulasikan, namun perkara-perkara dibawah perlu dipertimbangkan ketika membuat keputusan melabur dalam emas:

1. Pengaruh kejatuhan/pengukuhan USD dalam kenaikan/penurunan emas
USD memainkan peranan penting sebagai faktor atau indeks perbandingan ke atas emas. Seandainya pengukuhan USD berlaku, harga emas akan mengalami penurunan dan begitu juga sebaliknya. Kestabilan dan peningkatan ekonomi US akan turut mempengaruhi harga emas.
Sebagai contoh, berikutan berita pengukuhan USD dan ekonomi US oleh Non-Farm Payrolls Report telah menarik ramai pelabur untuk beralih dari memilih emas sebagai 'safe haven' untuk melabur ke dalam pasaran yang lebih berisiko tinggi untuk meraih keuntungan yang lebih besar. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.guardian.co.uk/busi…..m-payrolls


2. Pengaruh pengukuhan RM ke atas USD
Pada tahun 2010, kita telah menyaksikan kenaikan RM berbanding USD.. bermula dari 1USD = RM3.80, hinggalah hari ini 1USD = RM3.06. Keadaan ini telah menyebabkan kenaikan harga emas dalam RM pada tahun 2010 adalah rendah berbanding tahun-tahun sebelumnya.
Apakah benar-benar RM mengukuh??
Kenapa harga minyak terus naik??
Apakah komoditi akan terus naik??
Bagaimana dapat kita pastikan perkara ini??
Satu cara yang paling mudah ialah membandingkankan nilai tukaran RM terhadap nilai matawang jiran kita SGD. Ternyata sebenarnya, RM tidaklah mengukuh dengan banyak tetapi USD yang telah tersungkur. Jadi, berhati-hati dalam menilai sesuatu perkara, RM mungkin mengukuh relatif kepada USD.. tetapi bagaimana pula SGD. Jika tahun-tahun lalu 1SGD=RM2.20, pada tahun 2010 kadar maksimum yang dicatat 1SGD = RM2.40, dan 1USD = RM3.08 pada hari yang sama. Klink link ini untuk melihat dengan lebih terperinci.. http://www.bnm.gov.my/index.ph…..38;unit=rm
Sebagaimana mana kita mengatakan, 'Harga emas tak berubah, cuma nilai matawang yang jatuh' mungkin itu juga yang berlaku kepada USD, 'Harga RM tak berubah, cuma nilai USD yang jatuh'.
Cuba bayangkan seandainya, kadar tukaran USD ke RM kembali ke nilai asal, nilai emas akan meningkat sebanyak 23% secara automatik. Faktor ini jugalah yang menyebabkan saya terus membeli emas, meskipun ramai yang berkata mahal.
Untuk faktor-faktor yang seterusnya, saya harap para pembaca dapat kongsikan bersama di sini.

Berminat beli emas sila hubungi 0177675446 ASAR

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

al kahfi

Jom ke fanpage kami