PENGUNJUNG BARU BOLEH MULA DGN KLIK SOALAN LAZIM

Monday, March 22, 2010

Peluang Menjadi Usahawan Emas..tp apa itu EMAS??

Penggunaan dinar emas telah mula disuarakan oleh Dr. Mahathir bin Mohamad Mantan Perdana Menteri Malaysia.

Pada tahun 2001, Dr. Mahathir telah menyuarakan idea mengenai sistem pembayaran berteraskan emas - sistem dinar emas. Ia bertujuan membayar jumlah perdagangan dua negara ataupun berbilang negara sekali gus mengelakkan risiko kerugian di dalam urus niaga mata wang. Dengan kaedah ini emas akan digunakan sebagai media pertukaran dan unit akaun berbanding mata wang negara terbabit.

Harga bagi setiap import dan eksport akan disebut di dalam nilai berat emas.
Proposal ini bertujuan mencari sistem alternatif bagi mengelakkan ketidakpastian situasi ekonomi yang terdedah kepada ancaman manipulasi mata wang dan aktiviti spekulasi.

Untuk memahami kenapa Dr. Mahathir mencadangkan sistem dinar emas, kita perlu melihat kembali kepada krisis mata wang Malaysia yang berlaku pada Julai 1997.

Menyimpan KEKAYAAN di dalam bentuk EMAS akan memberikan ketenangan jiwa kepada penyimpannya. Kita tidak perlu takut kehilangan nilai dalam jangka masa panjang dan juga kita tidak perlu bergantung kepada pengakuan dan jaminan kerajaan mengenai nilai wang kita.

Bagi rakyat Malaysia, bila bercakap tentang wang, maka di dalam minda kita akan terbayang wang kertas Ringgit Malaysia (RM).

Betul tak?

Maklumlah.. celik-celik mata ajer… wang kertas inilah yang kita gunakan hari-hari.

Kita sangkakan inilah wang yang sebenarnya… hmmm… betul ker?
Para pelabur di negara ini kini berpeluang memiliki dinar emas dengan mudah dan pada kos yang lebih rendah melalui kemudahan yang ditawarkan oleh Public Fine Gold International Sdn. Bhd. (Public Gold).

Pengerusi Eksekutif syarikat itu, C.H. Ng berkata, untuk membeli dinar emas seseorang pelabur itu boleh menyemak harga semasa logam itu di pasaran dunia dengan melayari laman web www.publicdinar.com.

EMAS / WANG KERTAS

Tiada susutnilai dan inflasi. Pada zaman Nabi S.A.W., harga seekor kambing adalah sedinar. Pada zaman sekarang pun masih sedinar seekor. Sedinar sekarang adalah lebih kurang RM460.00. (1 Dinar = 4.25gm).

Setiap hari susutnilai. Satu ketika dahulu contohnya, duit Indonesia tidaklah seperti sekarang di mana 100,000 rupiah = RM35.00. Dulu nilainya lebih tinggi.

BERNILAI kerana ia logam.

DIPERNILAI kerana ia kertas yang dicop sahaja.
Mudah, Murah Dan Terjamin.

jom tambah lagi ilmu tentang emas di http://www.jutawanemas.com/ dan di http://www.publicgold.com.my/ banyak lagi yg perlu dipelajari dan di fahami.

Tapi kalo nak info lanjut n mudah sila la sms/call saya 0177675446 utk sesi perbincangan EMAS dan adakah SIMPAN n BISNES EMAS menguntungkan? hihihi fikir2kan la..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

al kahfi

Jom ke fanpage kami