PENGUNJUNG BARU BOLEH MULA DGN KLIK SOALAN LAZIM

Wednesday, December 9, 2009

Sejarah Dinar Emas


Menyelusuri sejarah, dinar emas telah menjadi piawai bagi mata wang dunia, selama beribu-ribu tahun, sehinggalah ia diganti kepada wang kertas dolar hanya pada awal tahun 1970-an.

Dinar berasal dari perkataan bahasa Latin Denarius iaitu matawang yang digunakan oleh Kerajaan Rom yang diperbuat dari logam perak. Ianya digunakan pada tahun 211 sebelum masihi di mana 1 denarius perak beratnya kira – kira 4.5 gram.
Dari perkataan Denarius ini, wujudlah pelbagai matawang yang lain seperti Denier (mata wang perak Perancis), Denaro (mata wang perak Itali), Dinar (mata wang emas Islam), Dinero (mata wang perak Sepanyol) dan Dinheiro (mata wang perak Portugis).

Pada penghujung zaman Republik Roman, mata wang Denarius dari logam emas mula digunakan dengan dikenali sebagai Denarius Aureus yang bermaksud Denarius Emas. Semenjak dari itu, perkembangan mata wang emas telah berubah mengikut peredaran zaman di mana semasa pemerintahan Constantine The Great (306 – 377 Tahun Masihi) mata wang emas lama telah ditukar dengan mata wang yang lebih ringan yang dikenali sebagai Solidus yang beratnya 4.5 gram.
Mata wang emas Solidus ini telah digunakan sehingga berakhirnya zaman Empayar Byzantium dan telah tersebar penggunaannya ke seluruh Semenanjung Tanah Arab sehinggalah ke zaman awal Islam. Dari zaman bermula berkembangnya agama Islam, penggunaan mata wang dinar emas dan dirham perak dari Parsi telah digunakan menjadi mata wang bagi setiap ummah ketika itu dalam urusan jual beli.


Hanya pada zaman pemerintahan Khalifah yang ke-3 iaitu Khalifah Saiyidina Ummar al-Khattab (13 – 23 hijrah / 633 – 644 masihi), penggunaan mata wang dinar dan dirham mula dikawal dari segi corak dan berat. Di bawah pemerintahan Khalifah Ummar, corak mata wang Islam telah diukir dengan nama Allah s.w.t. dan sebahagian dari ayat-ayat suci al-Quran. Berat mata wang Islam ini juga telah ditetapkan iaitu mata wang dinar mestilah mengandungi emas seberat 1 mithqal (iaitu seberat 4.25 gram ukuran pada masa kini). Manakala bagi mata wang dirham pula, beratnya adalah sebanyak 2.975 gram perak (ukuran pada masa kini) di mana jika nilai tukarannya dengan dinar ialah 7 dinar emas
bersamaan dengan 10 dirham perak.


Kepentingan dinar emas jelas dicatat dalam buku Ibn Khaldun yang bertajuk “al-Muqaddimah.” Di dalam buku tersebut, mencatatkan akan wahyu Allah s.w.t. memasukkan dinar serta dirham dan ini telah membawa bersamanya banyak kaitan dalam hukum seperti zakat, perkahwinan dan hudud. Sebab itu di dalam wahyu Allah s.w.t. dengan jelas telah menyatakan akan ukuran yang tetap mengenai zakat dan sebagainya dengan menggunakan dinar dan dirham tidak dengan yang lain.banyak lagi yg sy tak tahu tentang dinar ni..memang satu ilmu yg luas..

bacaan tambahan klik http://ms.wikipedia.org/wiki/Dinar_emas

6 comments:

bizgold24K said...

salam cikgu, ilmu sejarah emas yg amat bagus ukt dikongsi dgn rakan2 yg meminati emas, diharapkan usaha cikgu ini akan dirahmati ALLAH swt, dlm usaha memartabatkan dinar emas ini, AMIN

ariff said...

pendedahan ilmu yg bagus untuk dikongsi bersama.

Samurai said...

Assalammualaikum cikgu.
Satu Artikel yang bagus.
Teruskan perjuangan dalam memartabatkan Dinar.Bukan semua orang yang sanggup "berjuang" dalam peperangan ini.Sebagai insan yang terpilih,kita harus bersyukur kerana Allah memberikan kita ruang dan peluang dalam berjihad.
Doa saya semoga Allah permudahkan jalan..Insyaallah.

CIKGUAZRUL said...

Terima kasih atas komen2 kawan2 yg sudi membaca...

PutraDinar said...

artikel yg menarik....
ringkas dan padat...
kalau dah cikgu yang tulis mesti kena baca hehehe...
go 1 family 1 dinar....

fairoz said...

.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

al kahfi

Jom ke fanpage kami